Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η κούκλας της τάξης - η κούκλα των συναισθημάτων

κούκλα τάξης
κοριτσάκι
Η κούκλα τάξης αποτελεί ένα άριστο εργαλείο για την σχολική δραστηριότητα. Ειδικά τις πρώτες μέρες που είναι  ημέρες ένταξης των μικρών μαθητών στην σχολική τάξη. Τούτες οι κούκλες είναι γαντόκουκλες έχουν εύκολη κίνηση με όλο το σώμα. Το χέρι μας μπαίνει στην εσοχή στο πίσω μέρος του σώματος της κούκλας και το άλλο χέρι κινεί το χέρι της κούκλας. Με αυτό τον τρόπο το παιδί εκφράζεται και κινείται μαζί με την κούκλα  χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
κίνηση με το χέρι

Είναι φτιαγμένες από ύφασμα, απαλές στην αφή και εύκολες στο παιχνίδι. Το ύψος του είναι περίπου 80-90 εκατοστά. Θα είναι η συντροφιά μας όλη την σχολική χρονιά.
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί έχει την δυνατότητα να κινηθεί θεατρικά στον κόσμο της φαντασίας και να παίξει ρόλους που δεν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να το κάνει. Ιδιαίτερα είναι χρήσιμη η κούκλα για τα παιδιά που έχουν δυσκολία στον λόγο και στην έκθεση του εαυτού τους στο ευρύ κοινό.



Μερικές φορές όμως υπάρχει αποστασιοποίηση και το παιδί στέκεται θεατής στην εξέλιξη του θεατρικού παιχνιδιού – θεάτρου της κούκλας. Έτσι μαθαίνει να ξεχωρίζει την φαντασία από την πραγματικότητα.
Με την κούκλα το παιδί μπορεί ακόμη να εκφράσει και τα πιο μύχια συναισθήματά του που με κάποιον άλλο τρόπο δεν θα μπορούσε φοβούμενο την αντιμετώπιση από τους άλλους.

γοργόνα
κοκκινοσκουφίτσα

















Ειδικά για αυτόν τον τομέα έχουμε να προτείνουμε τις κούκλες των συναισθημάτων. Πρόκειται για κούκλες που αλλάζουν το πρόσωπο τους ανάλογα με το συναίσθημα που νιώθει το παιδί την εκάστοτε στιγμή.
Οι κούκλες αυτές προορίζονται καθαρά για  εκπαιδευτική χρήση.
συναισθηματικούλα


Είναι γνωστό πως η κούκλα του κουκλοθεάτρου δεν μπορεί να αλλάξει το συναίσθημά της. Ο κακός είναι πάντα κακός, ο καλός είναι πάντα καλός. Αυτό μας εξυπηρετεί στον βαθμό των ρόλων που παίρνουν οι άνθρωποι στην ζωή έτσι ώστε μπαίνουν διακριτά όρια ανάμεσα στην συμπεριφορά του καθενός.
Στην περίπτωση όμως της συναισθηματικής αγωγής θεμιτό είναι το ίδιο παιδί να έχει διάφορα συναισθήματα έτσι μπορεί να τα εκφράσει και μέσω της κούκλας.






φόβος


λύπη











Η κούκλα αυτή έχει 4 αποσπώμενα προσωπάκια ένα για κάθε συναίσθημα: χαρά, λύπη, θυμός και φόβος. Ανάλογα με την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού μπορεί να τοποθετήσει στο κενό πρόσωπο της κούκλας το συναίσθημα και στην συνέχεια να αιτιολογήσει την επιλογή του ώστε να διευθετηθεί κάποια σύγκρουση μέσα στην τάξη.
τσαντούλα αποθήκευσης

Η κούκλα αυτή είναι πολύτιμο εργαλείο στα πλαίσια της συναισθηματικής αγωγής η οποία αποτελεί και ξεχωριστή δραστηριότητα πλέον στο αναλυτικό πρόγραμμα.
Οι κούκλες αυτές διατίθενται σε δύο χαρακτήρες αγόρι και κορίτσι.

Πως θα τις αποκτήσετε:


Μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε δικές σας τις κούκλες που προαναφέραμε απλά στέλνοντας ένα email στο kouklam90@yahoo.gr
Η τιμή τους ανέρχεται στα 10 ευρώ για την γαντόκουκλα κούκλα τάξης
και 12 ευρώ για την κούκλα τάξης των συναισθημάτων.

 Φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς θα σταθούν δίπλα σας όλη την σχολική χρονιά.











Περιμένουμε με πολύ χαρά τις ιδέες σας για κατασκευή κούκλων- χαρακτήρων έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μορφή στα σχέδιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...